Reggeli kávé és elmélkedés a tetőről

Tetőtérben lakom, a hatodik emelten, s habár teraszom az nincs sajnos, reggelente szeretek kiállni az ablakba egy kávéval és nézelődni. A kilátás nem túl szép, hiszen a merőleges háznak az ablakait láthatom csak, de elmélkedni így is szeretek. Pont az egyik nap kávézgattam, amikor láttam, hogy napelemeket szerelnek be a szomszéd háznak a tetejére.

Annyit tudtam csak, hogy sokat lehet spórolni vele és környezetbarát, szóval ha már reggeli elmélkedés, rákerestem a neten a napelemekre, így dobta fel a sporoljnapelemmel.hu/napelem-palyazatok weboldalt. Itt tudtam meg, hogy manapság már szinte bárki pályázhat támogatásra, melyek a megújuló energiaforrásokra használhatók fel, lakossági személyek esetében lakásfelújításra. Az 500 ezertől 10 millió forintig terjedő a Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel elnevezésű pályázathoz 10 százalék saját tőkével kell rendelkezni és legfeljebb 20 éves futamidővel kérhető.

Mivel ez egy 0 százalékos hitel, semmiféle extra díjat nem kell fizetnünk, csakúgy mint kamatot sem. Ténylegesen csak az energiaforrás költségét fogjuk törleszteni. Mintha, a szüleink kifizették volna helyettünk és mi nekik kamat nélkül visszaadagolnánk a pénzt évek alatt.

Azt egész pontosan nem találtam meg, hogy mennyibe kerül egy napelem, hiszen rengeteg tényezőtől függ, melyet a cég díjmentesen feltérképez nekünk a helyszínen. A tető tájolása, a napközbeni árnyékolás és a tető dőlésszöge is számít többek közt. Ahogy ott szerelték a szomszédban, az jutott eszembe, hogy ide tényleg egészen megéri felrakatni, hiszen szinte egész nap odasüt a nap, így biztos jó vásárt csinált a szomszéd ház. Lehet, hogy nekünk is el kéne gondolkodnunk egy napelemen. Akit bővebben érdekel a téma, keresse fel a sporoljnapelemmel.hu/napelem-palyazatok honlapot!