Kávé és szép kilátás – napelem rendszerekkel

Ti szoktatok reggelente kávézni? És ha igen, melyik a kedvenc helyetek az első forró kortyok elfogyasztására? Nekem valahogy mindig jobban esik a szabadban. Valahogy jó érzés együtt ébrednem a természettel, hallgatni a madárcsicsergést, a nyugalmat és a békét, és még kiélvezni az utolsó olyan perceket, amikor még nem rohan el a világ a nap pörgésében. Számos olyan helyen járhattam már – szerencsémre – ahol ez az élmény igazán különleges volt a környezetnek köszönhetően. Például ittam már a reggeli kávémat óceánparton. A tenger morajlása számomra semmihez sem fogható, maximálisan megnyugtat és feltölt. Hasonló volt az élmény, amikor a Grand Canyon déli szirtjeinek egyikén ihattam a reggeli serkentőt. Ezek olyan meghatározó pillanatok az életemben, amelyek rendkívül meghatározók és persze könnyen lehet, hogy nem megismételhetők is egyben.

Az utóbbi időben pedig egy dolog van, ami állandóan a szemem előtt lebeg – és szó szerint, ami a szemem előttet illeti, ami a lebegést persze kevésbé – a szomszédok napelemes tetői, amiket már néhány hónapja bámulok. Nem tudom milyen hullám söpört végig a szomszédokon, de nagyjából az egész környéknek egyszerre lettek telepítve a napelemes rendszerei. Természetesen egy-egy kivétel akadt – köztük én is – akik nem vagyunk aktív részei a környék közösségi életének, révén, hogy nagyon keveset vagyunk itthon. De azért most biztosan veszem majd a fáradtságot és körbeérdeklődök, hogy mégis hogy alakulhatott így, hogy mindenkinek szinte egyszerre jött össze egy ilyen fejlesztés. Mert hát ha mondanak valami jó tippet, akkor természetesen én is bele akarok ugrani.

A napelem rendszerek szerény véleményem szerint rettentően jó megoldások arra vonatkozólag, hogy hogyan tegyük a házunkat még inkább energiahatékonnyá és ezzel együtt hogyan legyen gazdaságosabb az üzemeltetése. Ugyanis egyértelmű, hogy minél inkább meg tudjuk termelni magunknak a felhasznált energiát, annál inkább csökkenni fog annak a szükséglete, hogy mennyire vagyunk ráutalva a központi hálózatra és annak energiaellátására. Ezzel együtt pedig természetesen nőni fog a ház értéke is azáltal, hogy energetikailag korszerűbbé válik, ami azt is magával hozza következményül, hogy a ház energetikai besorolása erősen átlag felettivé válik, sőt, az energiaigénye közel nullára csökkenhet, ami már az ebben jártasak számára AA feletti besorolást jelenthet.

Általában első körben még nem kell eldönteni semmit amennyire én tudom, illetve a Pentele Solar napelem rendszerekkel foglalkozó vállalkozásának honlapja is ebben erősített meg. Egy egyszerű helyszíni szemle szükséges ahhoz, hogy a szakértő körbejárása alapján megtervezhető legyen a rendszer, illetve első lépésként megbecsülhető az ára. Mert hát persze nyilvánvaló, hogy ez lesz a döntő szempont egy milliós kiadás esetében. Itt pedig attól szokott erősen megugrani az összköltség, hogy a házak nagy részének nem megfelelő a műszaki állapota ahhoz, hogy bármiféle plusz terhet fixen rögzítsenek a tetejére. Egyrészt, nagyon sok a palatetős ház, ami önmagában körülményessé teszi már eleve a dolgot, másrészt pedig a tetőszerkezetek remek teherbíró képessége elengedhetetlen egy ilyen fejlesztés kivitelezéséhez és ha ez nincs meg, akkor bizony tetőszerkezetet kell cserélni. Ez már önmagában is milliós tétel lehet, pláne sőt ha még hozzá jön a tényleges napelem rendszer.

Ha viszont minden a legnagyobb rendben van és ideálisak a körülmények, akkor gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy az egész történetben a legtöbb időt a dokumentáció és az adminisztratív tevékenységek viszik el, míg maga a tényleges telepítési munkálat a leggyorsabb elem a folyamatban. Hiszen mire minden engedély a birtokunkba kerül és ennek megfelelően sikerül mindent megtervezni akár hetek is eltelhetnek ismerve az itthoni bürokráciát. Ezzel szemben felszerelni a napelem rendszert és a hozzá tartozó kiegészítő berendezéseket ideális esetben lehet, hogy csak egy nap.

Szóval én őszintén remélem, hogy valami remek fülest kapok majd a szomszédoktól, hogy van most valami jó pályázat vagy ilyesmi, amiről eddig valamiért nem tudtam. Aztán én is szépen jelentkezek, kapok egy csomó támogatást a fejlesztésre és végre nem csak mások házán kell majd nézegetnem a reggeli kávé mellett a napelemes rendszereket, hanem az én italom is ilyen zöld energiából fog készülni – persze átvitt értelemben.

napelem rendszerek