Ha annyira szereted a kávét, mint én, szükséged lesz egy jó fogorvosra

A kávénak rengeteg jótékony élettani hatása van, és amikor a kávézásról kérdeznek, igyekszem inkább ezekre koncentrálni. De sajnos aminek van jó, annak van rossz oldala is.

A kávézásnak pedig a fogak elszíneződése a legnagyobb hátránya. Rengeteg olyan ételt fogyasztunk, ami kikezdi a fogzománcot, mert túl savas, vagy éppen megfesti azt, és a kávé is egy ezek közül. A sok kávé roncsolhatja a fogakat. Persze ehhez nagyon sokat kell inni belőle, nagyon nagy mennyiségben pedig minden ártalmas lehet, ahogy azt mondani szokták.

Én amúgy is hajlamos vagyok a fogkőképződésre, ezért az életem szerves része a fogkő eltávolítás. Sokan félnek ettől a teljesen ártalmatlan beavatkozástól, pedig ha a jó helyen csináltatod, akkor nem kell tartanod tőle.

A fogkő tulajdonképpen nem más, mint ásványosodott foglepedék, azaz plakk. Ennek a színe egyénenként eltérő lehet, de a kávé például meg tudja festeni, és akkor sokkal csúnyább, barnás színe lesz.

Azontúl, hogy esztétikailag nem éppen kellemes látvány, a fogkő az egészségünkre is káros. Hozzájárul a fogínygyulladás kialakulásához és a felülete a baktériumoknak kiváló megtelepedési lehetőséget nyújt.

Az ínygyulladás megelőzése érdekében ezért célszerű rendszeresen elmenni leszedetni a fogkövet akkor is, ha esetleg mi magunk nem látjuk azt. Sokszor ugyanis a fogak belső oldalán van, amit magunknak nehezen veszünk észre.

Sokan félnek a kezelés előtt, pedig a fogkő eltávolítás teljesen ártalmatlan. Én a Kacsa utcába járok fogorvoshoz Budapesten és még sosem fordult elő, hogy fájt volna a fogkőleszedés.

Persze előfordulhat, ha valakinek nagyon érzékenyek a fogai, de általában nem szokott fájni.

A fogászat oldalán el is lehet olvasni a tudnivalókat a fogkő eltávolításról.

Nekem talán csak szerencsém volt, azért nem fájtak. Az oldalon ugyanis direkt van olyan rész, ami ezzel foglalkozik. Sajnos van, akinek fáj, de ezt érzéstelenítő injekcióval vagy krémekkel meg lehet akadályozni.

Itt mindig úgy kezdődik a fogkő eltávolítás, hogy bekenik a fogat egy zselével, ami egy kicsit elzsibbasztja a szájat és egy ultrahangos készülékkel leszedik a felrakódásokat, utána pedig kézi eszközökkel szedik le a fogkövet a nehezebben elérhető helyekről.

Nekem általában ennyi elég is szokott lenni, de ha maradnak még foltok, azokat sópolírozással el lehet tüntetni, hogy semmi se árnyékolja be a mosolyomat.

Mikor megvagyunk ezzel, akkor a fogorvos mindig átmegy még a fogaimon polírpasztával, hogy ne legyen olyan érdes és érzékeny a fogam.

Egyáltalán nem hangzik borzasztóan a folyamat és nem is kell félni tőle, csak az emberek javát szolgálja.

Szeretek ide járni fogorvoshoz, mert mindig nagyon vigyáz rám a fogorvos, hogyha esetleg túlságosan vérzik a fogam, ami nálam sokszor előfordul, akkor egy másik alkalommal be szokta fejezni a kezelést. És minden alkalom után átbeszéljük, hogy hogyan tudnék kicsit jobban odafigyelni a fogaimra és hogyan tudnám lassítani a fogkő képződését otthon.