Energetikai gyorstalpaló egy kellemes kávé mellé

Amikor elszürcsölöm a reggeli kávém, szeretem mindig végiggondolni a napom és nyugalomban, befelé figyelni még arra a pár percre, míg el nem indul az igazi rohanás. Aztán nap közben ha úgy alakul, szeretem, ha a kávé mellett valami más érdekességgel foglalkozhatok, vagy akár olvashatok, mint amivel egyébként éppen aktuálisan dolgozok.

A legutóbb a www.e-tanusitas.eu oldalra keveredtem – igaz közvetve munka miatt – ahol egész sok érdekességet olvastam olyan témában, amiről eddig nem sokat tudtam: az energetikai tanúsítványok világába kalauzoltam el kicsit magam.

Persze ennek létezéséről tudtam, illetve az értelme is adja magát: gyakorlatilag egy olyan okmányról van szó, ami arról ad egy képet, hogy az ingatlan mennyire üzemel gazdaságosan energetikai szempontból, vagyis mennyire korszerű az energetikai rendszere. Ebbe beletartozik a fűtés, a villamos energia forrása, a nyílászárók és a hőszigetelés is. Azt tudtam, hogy ilyesmi létezik és hogy egy esetleges eladás esetén nagyon is jól jöhet, hiszen bizonyítja, hogy mennyire príma házat kínálunk megvételre. Azt azonban nem tudtam, hogy ez nem csak opcionális, de egyenesen kötelező. 2009 óta az új épületeknél, 2012 óta pedig már a régi házak esetében muszáj, hogy legyen energetikai tanúsítvány, hogyha el szeretnénk adni az ingatlant.

Szerencsére ez nem olyasmi, amit annyira bonyolult lenne beszerezni a mai világban. A már említett honlapon (www.e-tanusitas.eu) lehetőség van nagyon gyorsan megrendelni a felmérést és a tanúsítást – és ha ráadásként mi is segítjük a szakember munkáját a meglévő dokumentációk rendelkezésre nyújtásával, akkor garantált, hogy nagyon gyorsan megkaphatjuk a kívánt papírokat a házról. Persze nem jó az utolsó pillanatra hagyni, de ha mégis így sikerül…