Egy kávézóban beszélgettünk a napelemes inverter árakról

Nem messze a lakásomtól van egy nagyon helyes kis kávézó. Csendes, nagyon tiszta és igazán családias hangulata van. Gyakran járok oda munka után, de van, hogy hétvégén is beülök, és egy cappuccino mellett olvasgatom a kedvenc könyvemet. Olyan törzsvendégnek számítok már és az ott dolgozókkal is nagyon jó a kapcsolatom.

Az egyik ilyen csendes vasárnap délután épp a kávézóban ücsörögtem, amikor a tulajdonos, leült mellém és elkezdtünk beszélgetni. Érdeklődött mi újság velem és én is megkérdeztem, hogy megy az üzlet. Kiderült, hogy a vírushelyzet ellenére meglepően jó a forgalom és arra gondolt, hogy napelem rendszerekbe fektet bele, hogy a rezsiköltségen tudjon egy kicsit csökkenteni.

Felkeltette az érdeklődésemet, mivel egyre több családi ház tetején látom, hogy ilyen rendszereket helyeznek el és kíváncsi lettem, hogy valójában mi is a lényege. Elmesélte, hogy a napelemrendszer.info oldalon kezdett igazán utána olvasni a témának, ahol a hasznos tartalmi információk mellett, rengeteg érdekes cikket is talált.

Okos megoldás az energiatermelésre

Megtudtam, hogy egy napelemes rendszer két fő alkotó eleme az inverter és a modulok, vagyis azok a panelek, amik a háztetőre kerülnek. Nagyon fontos, hogy megfelelő minőségű termékeket válasszunk, mert rengeteg a silány minőség a piacon, ami végül nem hozza meg a kívánt eredményt és csak fejfájást okoz. Egy ilyen rendszer lelke az maga az inverter. Nem vagyok egy nagy fizikai zseni, de azt sikerült megértenem, hogy miért. A tetőszerkezeten lévő panelek elnyelik a napfényt, ezzel szabad elektronok generálódnak, de ez önmagában még nem elég. A napelemek tehát egyenáramot termelnek, és tulajdonképpen itt jön képbe az inverter szerepe. Az inverter feladat az, hogy ezt az egyenáramot, váltóárammá alakítsa, ami már számunkra is használható villamos energia.

A napelemes inverter árak meglehetősen magasak, de nem is csoda, hiszen az egyik legfontosabb tartozéka a rendszernek. Mégis érdemes áldozni a minőségre és a német SMA inverterket választani, ha azt akarjuk, hogy ne legyen vele gondunk a jövőben. Erről a gyártóról a kritikusok is ódákat zengnek és sok éves garancia levél is védi.

Van segítség!

Egy napelem rendszer végleges árát persze nagyon sok minden tudja befolyásolni, legyen szó külső, vagy belső tényezőkről. Ennek értelmében a napelemes inverter árak csak egy kis része a nagy egésznek, amit végül majd ki kell fizetni. Nem szeretnék kertelni, vagy szépíteni, ha valaki napelem rendszerben gondolkozik, számoljon azzal, hogy milliós tételről van szó. Ezt persze nem mindenki tudja kirázni a kisujjából, de szerencsére mind a magánszemélyek számára, mind pedig a mikro-, kis- és középvállalkozások számára is vannak szabad pályázatok, amikkel máris elérhetőbbé válik a zöld energia használata. A magánszemélyeknél ugyan még nincs érvényben olyan támogatás, amit nem kellene visszatéríteni, de az ő számukra elérhető konstrukciók is meglehetősen kedvezőek. A hitel formájában felvehető támogatás, 0 százalékos kamatú és 0 százalékos THM-ű. Mindössze 10 százalék önerő szükséges a hitel felvételéhez, ami akár 20 évre is fel lehet venni.