A jövőben napenergia segítségével szeretném megfőzni a reggeli kávémat

Nem olyan régen vettem egy szuper kávéfőző gépet, ami mindenféle funkcióval el van látva. Nem volt túl olcsó, de mivel nagy koffein függő vagyok, és nem annyira szeretem a vizezett kávét, nekem megérte. Reggelente így mindig magamnak tudom elkészíteni a legistenibb espressót, ami megadja a kezdő lökést a nap elején. Imádok kiülni a teraszra is, és a friss levegőn elfogyasztani a kávémat. Nem is tudom, korábban hogyan sikerült az instant kávétól felébrednem reggelente. Elég sokat használjuk az új gépet naponta, mivel négyen lakunk együtt a házban, és mindannyian naponta többször is fogyasztunk kávét. Így hát viszonylag sok áramot is fogyasztunk a kávéfőzővel.

És ha már szóba jött a fogyasztás, az elmúlt időszakban több új háztartási gépet is vettünk. Kenyérsütő gépet, a már említett új kávéfőzőt, új turmixgépet és vettünk egy gyümölcscentrifugát is. Mivel mindet elég gyakran használjuk, a villanyszámlánk is megugrott kicsit, így elég magas árat fizetünk az áramért havonta. Nem mellesleg, a jövő tavasszal szeretnénk légkondicionálót is felszerelni az otthonunkba, mivel egyre melegebbek a nyarak, ami aztán tényleg nagyon meg fogja dobni az energiafogyasztásunkat. Tekintve, hogy az elektromos készülékeink száma egyre és egyre csak nő, elkezdtünk gondolkodni azon, hogy napelem rendszert telepítsünk a házunkra.

Napelemekkel szeretnénk működtetni a háztartási gépeinket

Miért is lenne nekünk ez jó? Azért, mert a napelem telepítése után mi magunk fogjuk tudni megtermelni az általunk felhasznált árammennyiséget. A mi családi házunkra pedig nem is kellene olyan nagy rendszer, valószínűleg egy 7-8 kW teljesítményű napelem rendszer elégséges is lenne, még a légkondi telepítése után is. És honnan teremtjük meg a telepítéshez szükséges pénzt? Most már elérhetőek napelem pályázatok, amik éppen napelem telepítéséhez használhatóak fel. Magánszemélyként pedig mi is igénybe tudjuk venni a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott hitelt, 0%-os kamattal. Elég jól hangzik, nem?

napelem telepítése

De milyen előnyünk is származik pontosan abból, ha napelemeket telepítünk? Először is, hogy gond nélkül tudjuk üzemeltetni a kávéfőző gépünket! Na jó, nem csak erről van szó. A napelemekkel tiszta energiával tudjuk ellátni a háztartásunkat, károsanyag-kibocsátás nélkül. Eddig is odafigyeltünk arra, hogy újrahasznosítsunk, szelektíven gyűjtsük a szemetet, és ha lehet csomagolásmentes termékeket vásároljunk. Most miért ne tehetnénk egy nagy lépés előre, és tennénk a házunkat is környezetbaráttá?

A napelemek a kapott napfényt alakítják át elektromos árammá. Mivel az így megtermelt áram csak egyenáram, amivel még nem tudjuk működtetni a háztartási gépeinket, szükségünk van egy inverterre is. Az inverter feladata a panelek által megtermelt egyenáramot váltakozóárammá alakítani. A legtöbb gépünk ugyanis váltakozóárammal működik. Az így kapott áramért nem kell fizetnünk egy forintot se, csupán a Napnak kell köszönetet mondanunk.

Akkor sincs mitől aggódnunk, ha a napsütés hiánya miatt, mondjuk egy-egy sötétebb téli napon, vagy akár csak egy borús nyári napon nem tud elég áramot termelni a rendszerünk. Magyarországon ugyanis ehetőség van hálózatba visszatápláló rendszert választani. Ez úgy működik, hogy a rendszert egy ad-vesz mérő órával látják el, ami pontosan méri, mennyi energiát tápláltunk vissza mi a rendszerbe, és mennyit vételeztünk róla. Amikor nem tudunk magunknak elég áramot előállítani, a rendszer a hálózatról veszi azt. Ezzel szemben, ha rengeteg napfényhez jutunk és annyi energiát termelünk, amit már felhasználni sem tudunk, a rendszer a szolgáltató hálózatába táplálja azt. Tehát tulajdonképpen, bár szerény összegért, de még mi adhatunk el áramot az áramszolgáltatónak. Ha pedig minden jól működik, akkor az általunk eladott és vételezett áram aránya kiegyenlíti egymást. Így lesz végül 0 Ft a villanyszámlánk az év végére.

A környezettudatosság és áramszolgáltatótól való függetlenség mellett ez volt a másik indok, ami meggyőzött minket. A pénztárcánkat is kímélni tudjuk általa, nem csak 10, de akár 20-30 éven keresztül is. Hamarosan szeretnénk árajánlatot is kérni kivitelezőtől, hogy tudjuk, mekkora hitelt is kellene felvennünk ahhoz, hogy telepíthessük az ideális napelem rendszert. Már alig várom, hogy a reggeli kávémat is károsanyag-kibocsátás nélkül főzhessem meg, a saját napelem rendszerem által megtermelt árammal.